Kalorija

Print
Kalorija

Osnovi kalorija i telesne težine

Kalorije su

  • jedinice energije koje telo koristi kao gorivo za rad i aktivnosti,
  • koje se sastoje od proteina, masti i ugljenih hidrata koji se nalaze u hrani i piću koje konzumiramo,
  • i koji su neophodni za osnovne telesne funkcije kao što su održavanje rada srca, mozga i pluća (takođe, poznato kao bazalni metabolizam),
  • neophodan za aktivnosti - od najmanjeg rukovanja do trčanja od 5 milja.

Broj kalorija koji nam je potreban svakog dana zavisi od toga kolika nam je telesna težina, koliko mišićne mase imamo i koliko smo aktivni.

Ukoliko unosite više kalorija nego što vam je potrebno, sav višak kalorija će se skladištiti u vidu masti. Ukoliko unosite manje kalorija nego što je vašem telu potrebno, vaše prethodno skladištene kalorije (mast) će biti upotrebljene kako bi se obezbedila dodatna energija.

0,5 kg= oko 3,500 kalorija

Gubitak telesne težine

Smanjivanjem 500 kalorija dnevno, umanjićete ukupno 3,500 kalorija nedeljno - što će rezultirati gubitkom od 0,5 kg masti. Ali nikada ne unosite manje od 1,200 kalorija dnevno.*

Ukoliko želite da izgubite više od 0,5 kg nedeljno, moraćete ili da još više umanjite unos kalorija,* ili povećate sagorevanje kalorija vežbanjem.

Održavanje telesne težine

Izbalansirajte kalorije iz pića i hrane sa utrošenim kalorijama.**

Ukoliko ste žena biće vam potrebno oko 12 kalorija za svakih 0,5 kg telesne težine (Ženi koja ima oko 69 kg potrebno je oko 1,800 kalorija dnevno).

Ukoliko ste muškarac biće vam potrebno oko 14 kalorija na svakih 0,5 kg telesne težine. (Muškarcu koji ima 90 kg biće potrebno oko 2,800 kalorija dnevno).

*Izvor: "Uputstva za ishranu za Amerikance, 2005." SAD Odsek za zdravlje i ljudske resurse, SAD Odsek za poljoprivredu (USDA).
** Izvor: Uputstva za ishranu za Amerikance, 2005. SAD Odsek za zdravlje i ljudske resurse, SAD Odsek za poljoprivredu.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:22:05 | NAMP2HLASPX01