Povećanje telesne težine usled vode: kako izbeći

Print
Water weight gain: how to avoid it

Da li je voda ili masnoća?

Dobra vest je da je privremeno povećanje telesne težine usled vode upravo samo to – privremeno, i to je voda… ne masnoća. (bilo bi nemoguće dobiti 1 kg preko noći. Da bi dobili o,5 kg masnoće  trebalo bi da unesete 3500 kalorija više nego što vam je potrebno –što znači da bi trebalo da unesete više od  10,000 kalorija da bi dobili 1 kg masnoće za jedan dan.)

Saveti za smanjivanje privremenog povećanja telesne težine usled vode

Privremeno povećanje telesne težine usled vode može da se reši sa nekoliko jednostavnih promena u ishrani.

 • Smanjite unos soli
  Jedite hranu u prirodnom stanju koliko je moguće,  jer obrađena hrana sadrži  više natrijuma. Minimalno jedite slane grickalice, supe, začine i soseve, koristite malo soli prilikom kuvanja i za stolom.
 • Smanjite unos skrobne hrane i slatkiša
  Umesto veoma obrađenih ugljenih hidrata poput belog hleba, obične paste i belog pirinča, jedite integralno. Pošto im je potrebno više vremena za varenje,  manja je verovatnoća da će izazvati velike promene u nivou šećera u krvi – i insulina – prilikom unošenja te hrane. Napitke bogate šećerom zamenite vodom i čajem.
 • Pijte dosta vode
  Izgleda kao poslednja stvar koju biste uradili – da unesete još više tečnosti kada se već osećate prezasićeno. Ali unošenje tečnosti će pomoći vašem telu da izbacite višak soli i vode. Pijte 6-8 čaša dnevno.
 • Unosite dosta kalijuma
  Kalijum ima važnu ulogu u održavanju balansa tečnosti u telu i mora da bude u odgovarajućem balansu sa kalijumom. Kalijum se nalazi u velikim količinama u voću i povrću, ali većina ljudi ne unosi dovoljno kalijuma ishranom. Probajte da jedete voće ili povrće u svakom obroku ili za užinu.  

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je konsultan u Herbalife-u koji je plaćen.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:15:54 | NAMP2HLASPX01