Prirodna odbrana

Print
Couple-under-umbrella_100px

Kada nastupi hladno vreme, veća je verovatnoća da ćemo patiti od kašlja ili prehlade, i zato je sada pravo vreme da učinimo sve što možemo u smislu ishrane, kako bismo pomogli svom imunom sistemu da nesmetano radi i da bude u dobroj formi.

Vaše telo ima prirodnu odbranu u obliku imunog sistema. Da biste imali dobar sistem odbrane, vaše telo zavisi od pravilne ishrane i zdravog životnog stila.

Uravnotežena ishrana je odličan početak, budući da veliki broj hranljivih materija učestvuje u radu imunog sistema. Voće i povrće u tome ima centralno mesto, zato što sadrži različite vitamine i minerale, kao što su vitamin C, vitamin A i cink, koji doprinose zdravlju imunog sistema.

Telo se oslanja na izvore vitamina, naročito na vitamin C iz voća i povrća, koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i podržava funkciju imunog sistema. Vaš imuni sistem takođe ima „specijalnu odbranu“ u obliku belih krvnih zrnaca. Ova zrnca proizvode specijalizovane proteine – takozvana antitela – koja pronalaze i uništavaju viruse i bakterije. S obzirom da su antitela proteini, neophodno je da unesete dovoljno proteina putem ishrane, kako bi vaše telo moglo da proizvodi neophodna antitela.

Zdrava hrana koja sadrži proteine, kao što je riba, živinsko meso, nemasno meso, proizvodi od soje i obrani mlečni proizvodi, služe kao građa u vašem organizmu, uz čiju pomoć nastaju ovi specijalizovani proteini, ali i važni vitamini i minerali, poput B2, B12, cinka i bakra, koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.

Pravilna ishrana je put do dobrog zdravlja. U borbi protiv uljeza, vaša unutrašnja „armija“ se oslanja na obilje hranljivih materija.

Napisala Susan Bowerman MS, RD, CSSD, nutricionista i registrovani dijetetičar u Herbalife-u.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 17.5.2021. 22.55.02 | Zus2phlsg000001