Sprečavanje jo-jo efekta nakon dijete

Print
Breaking the Yo-Yo Diet

Jedna od mojih dugogodišnjih pacijentkinja smršala je 68 kilograma. Pre nego što pomislite „To je baš mnogo“ ili „Kako je samo uspela?“, odmah da kažem da ona nije te kilograme izgubila odjednom. Zapravo, ona je istih 14 kilograma izgubila već pet puta. To je klasičan slučaj „jo-jo efekta“ dijete, gde njena telesna težina varira, ali se retko zadržava na istom nivou. Odavno je poznato da je veća verovatnoća da povratite težinu ukoliko praktikujete metod za mršavljenje koji je isuviše strog da biste ga se dugo pridržavali. Ukoliko posrnete, povratićete težinu koju ste izgubili i tako se vraćate na početak.

U redu je da budete ambiciozni, želeći da što pre dovedete svoju telesnu težinu pod kontrolu. Kada imate želju i energiju za ispunjavanje cilja, već ste na pola puta. Imajte na umu pri tom da ukoliko nastojite da uradite previše za kratko vreme, možda nećete uspeti u tome. Budite realni kada su u pitanju promene i prihvatite svaki rezultat kada je gubitak telesne težine u pitanju.

Pratite svoj napredak jer je to isprobana strategija da ostanete na dobrom putu. Korisno je i da pronađete podršku. Dobro je ako imate društvo u vežbanju, a nekima od nas mnogo znači i podrška koju pronalaze u kontaktima na internetu. Na kraju, budite fleksibilni i učite na svojim greškama. Ako ste započeli režim vežbanja ili probali novu vrstu hrane koja vam se nije dopala, probajte nešto drugo. Zapamtite da nije najvažnije da izgubite što više telesne težine za kratko vreme, već da steknete zdrave navike u ishrani i vežbanju uz čiju pomoć ćete smanjiti telesnu težinu i održati je na novostečenom nivou.

Očigledno je da rešenje za jo-jo efekat leži u promeni navika. Korisne su manje porcije u više obroka dnevno, zatim unošenje proteina prilikom svakog jela. Takođe, planirajte i pratite napredak i iskoristite svaku vrstu pomoći. To je ključ uspeha. Ako potrčite ka cilju, a onda se lagano vratite na startnu liniju, nećete nigde stići. Uspeh u gubljenju telesne težine će uslediti kada ste uporni i dosledni.

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je konsultant u Herbalife-u.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:47:42 | NAMP2HLASPX01