Zašto je potrebno da pešačenje bude deo vašeg života

Print
Make-Hiking-Part-of-Your-Life

Postoji mnogo razloga za pešačenje

Ukoliko ste željni novih avantura, morate da izgubite telesnu težinu ili vam je potrebna aktivnost sa porodicom i prijateljima, probajte da idete na pešačenja. Pešačenje utiče pozitivno na zdravlje iz mnogo razloga. Pročitajte mojih 5 najbitnijih razloga zbog kojih bi trebalo da idete na pešačenja.

1. Bolji rad kardiovaskularnog sistema

Lagano i umereno vežbanje poboljšavaju kapacitet pluća i rad kardiovaskularnog sistema.

2. Bolji balans i koordinacija

Neravan teren većine staza za pešačenje tera telo da se kreće tako da ostanete stabilni, pri čemu se vremenom poboljšavaju balans i koordinacija.

3. Bolja mentalna sposobnost

Vreme koje provodite u prirodi daleko od gužve pomaže pri uklanjanju stresa, a uživanjem u prirodi – pejzažima i mirisima — poboljšavate koncentraciju i mentalnu sposobnost.

4. Zabava

Ima nečeg zabavnog u otkrivanju novih staza i vremenu koje provodite napolju jer družeći se sa prijateljima prilikom pešačenja se poboljšava raspoloženje.

Uvek sportista…

Možete lagano da pešačite i uživate u krajoliku, ćaskate sa prijateljima ili sanjarite dok ste u prirodi, ali znate moram da vam ponudim opciju da nađete unutrašnjeg gurua za pešačenje i ubrzate pešačenje tako da postane prava sportska avantura u kojoj sagorevate kalorije.

Moja četiri najbolja saveta da iskoristite pešačenje na bolji način

1. Tempo

Izaberite svoj tempo i probajte da potrčite, na ovaj način ćete povećati intenzitet.  Ukoliko niste spremni za trčanje, probajte naizmenično da hodate brže i džogirate.

2. Nagib

Što je brdo strmije, telo se više napreže. Nađite brdo sa nagibom koji će predstavljati izazov.

3. Visina

Trening na većoj visini ima mnoge prednosti i poboljšava se opšta fizička sposobnost. Međutim, to je ipak nešto što bi lagano trebalo da radite.

4. Površina

Menjajte vrstu terena na kojem pešačite, najpre krenite na ravnom, pa potom pređite na peščane ili kamenite terene. Pešačanje na neravnom terenu jača sve mišiće koji se ne koriste mnogo, kao i tetive i zglobove.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je direktorka Odeljenja za edukaciju o fitnesu u Herbalife-u
Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:48:43 | NAMP2HLASPX01