Na koji način joga i meditacija mogu da vam pomognu da se opustit

Print
yoga-and-meditation

Blago istezanje

Ponekad nakon dugog dana, volim da se opustim radeći laganu jogu. Ovo je takođe odličan način da započnete dan - razbistrava se um i popravlja raspoloženje tokom dana uz pomoć nekoliko jednostavnih joga položaja.

Meditacija

Po mom mišljenju meditacija je jednostavno izraz kojim se opisuje vreme provedeno daleko od gužve, pokušavajući da umirite um. Nedavno u razgovoru sa prijateljem sam shvatila da ljudi često pogrešno shvataju meditaciju. Ta pogrešnja shvatanja često predstavljaju prepreku ljudima da bi je praktikovali. On mi je rekao: “Probao sam da meditiram ranije jer se bavim jako stresnim poslom, radim puno sati, ali prestao sam da meditiram jer sam mislio da ne umem. Nikada nisam mogao da umirim svoj um u potpunosti, te bih se frustrirao i odustajao. Ali sada razumem da su misli samo deo procesa.” Ovo što je on rekao je upravo kako sam se ja osećala kada sam pokušavala da meditiram.

Kao i kada je reč o svemu što se tiče zdravlja i vežbanja, postoji mnogo škola i metoda. Danas ću sa vama podeliti nekoliko praktičnih saveta kako umiriti um i misli.

Ispravno i pogrešno u meditaciji

Ne mislite da vam je potrebna potpuna tišina i izolovano mesto za izvođenje meditacije. U stvarnom svetu, a posebno kod kuće sa decom ili u kancelariji, potpunu tišinu je skoro nemoguće imati.

Pokušajte da isključite sve što bi moglo da poremeti vaš mir, na primer telefon, ekran kompjutera i izbegavajte glasna mesta. Jednostavno okrenite stolicu da ne vidite ekran od kompjutera. Ukoliko ste kod kuće, zatvorite vrata od spavaće sobe.
Ne ubeđujte sebe da vam je potrebna neka posebna oprema, poput podloge za vežbanje joge i prekrivača jer možete da meditirate na bilo kom mestu. Što vam je manje stvari potrebno, biće vam lakše da pronađete trenutak u kome ćete meditirati.

Sedite ili lezite na udobnom mestu gde ćete biti opušteni. Oči možete da držite otvorene ili zatvorene, radite kako vama odgovara.
Ne forsirajte sebe da dišete na poseban način, na primer trbušno ili kroz nos. To može da vas odbije ili čak da vam se zavrti u glavi. Na tehnici disanja možete da radite kada počnete da se osećate prijatno u meditaciji.

Fokusirajte se na dah. Osećajte vazduh koji ulazi i izlazi iz vašeg tela. Jednostavno budite svesni svog daha.

Ne uzbuđujte se ukoliko vam u misli dođe lista za kupovinu ili obeveze koje imate.

Preusmerite svoje misli na disanje.

Nemojte imati dugačku listu afirmacija ili ciljeva o kojima razmišljate ili izgovarate glasno.

Pronađite jednu ili dve reči koje vam pomažu da se opustite i budite pozitivni.

Pronađite 20 minuta samo za sebe jednom ili dva puta dnevno. Zapamtite da se meditacija vežba, kao i joga. Tako da je potrebno vreme da biste osetili prednosti praktikovanja meditacije.

Uživajte u bekstvu od užurbanog načina života.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je direktorka Edukacije o fitnesu u Herbalife-u.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:52:07 | NAMP2HLASPX01