Šta je fizička kondicija?

Print
What_Is_Physical_Fitness

Razlika između aktivnosti i vežbanja

Jednostavno rečeno, fizička aktivnost je pokretanje tela koje uključuje kontrakciju mišića. Sve aktivnosti koje radimo tokom dana podrazumevaju pokretanje, Šetnja, ustajanje, čišćenje, i rad u dvorištu su primeri fizičke aktivnosti. Većina ljudi ima najmanje nekoliko fizičkih aktivnosti svakoga dana, a da toga nije ni svesna. Na primer, da bi skuvali nešto ili prošetali do pošte da pustite pismo potrebno je da se pokrenete.

Može da bude interesantno da napravite listu aktivnosti koje izvodite svakoga dana, a da ih niste ni svesni. Možete se iznenaditi kada vidite koliko je lista duga ili kratka.

Vežbanje

Vežbanje je poseban oblik fizičke aktivnosti, koja je planirana, ima cilj i izvodi se s namerom da se izvrše određene promene na telu kao što su jači mišići, veća fleksibilnost ili bolja kardiovaskularna funkcija. Ples, plivanje, vožnja bicikle i trčanje su primeri vežbanja.

Da li vežbate ili ste aktivni?

There can be a fine line between the two, so the best way to determine if you’re just being active or if you’re exercising is to do the talk test.

  • Ukoliko možete lagano da govorite dok izvodite tu aktivnost, vi ste samo aktivni.
  • Ukoliko vam je potrebno da uhvatite dah i teško vam je da govorite, onda vežbate.

Intenzitet kojim izvodite neku aktivnost će odrediti u kojoj će meri ta aktivnost imati povoljan uticaj na vaše zdravlje.

Fokusirajte se na ove bitne karakteristike vežbanja i shvatićete zašto su vežbanje i fizička aktivnost podjednako bitni:

  • Kardiovaskularna izdržljivost
  • Mišićna snaga
  • Mišićna izdržljivost
  • Fleksibilnost

Iako je sve ovo moguće ostvariti uz fizički aktivan način života, program vežbanja će vam omogućiti još bolje rezultate.

Kako početi sa vežbanjem

Povećanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti je savršen način da počnete da živite zdravije, budete srećniji i imate više energije. Ali ukoliko zaista želite da vežbate, u svoj način života ćete uključiti energičnije aktivnosti nekoliko puta nedeljno.

Ključ zdravog,aktivnog života je da vežbate lagano dan za danom. Odaberite aktivnosti u kojima veoma uživate. Vremenom možete da povećate intenzitet, a možda i trajanje. Zapamtite da se mi svi razlikujemo i da ukoliko shvatite svoje zdravstvene potrebe (a ne nečije druge) bićete na pravom putu ka zdravijem životu.

Samantha Clayton, AFAA, ISSA – zamenica predsednika, Sportski učinak i fitnes, Herbalife

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:20:10 | NAMP2HLASPX01