Hidratacija i vežbanje

Print
Hydration and Exercise

Između 60 i 70 procenata našeg tela sastoji se od vode, pa sa sigurnošću možemo da kažemo da je voda od suštinske važnosti za naš opstanak. Ona reguliše telesnu temperaturu, omogućava disanje, važna je za probavu i pražnjenje i omogućava da se krećemo. To su samo neke od njenih funkcija!

Preporučuje se da popijemo od 8 do 10 čaša vode svakog dana, međutim, kada vežbamo ili kada nam je vruće, potrebno nam je još više, zato što se tada više znojimo.

Da li nam je dovoljna samo voda? Možda nam je za hidrataciju potrebno i neko sportsko piće?

Sportska pića će vam obezbediti dovoljnu hidrataciju i daće vam energiju ako radite vežbe visokog intenziteta, i to duže od sat vremena. Međutim, ako niste na tom nivou, biće vam dovoljna i obična voda.

Šta je zapravo sportsko piće?

Sportska pića (nazivaju se još i pića s elektrolitima ili izotonična pića) napravljena su tako da sadrže odgovarajući odnos ugljenih hidrata (5-8 grama na litar) i elektrolita (kao što su natrijum i kalijum), da biste bili dovoljno hidrirani, odnosno da se nadomesti ono što telo izgubi tokom vežbanja.

Jeste li znali...

Studije su pokazale da i dehidratacija od samo jednog procenta može da bude uzrok velikim promenama u telesnoj temperaturi, dok dehidratacija od dva procenta znači da će pad vaše efikasnosti biti jasno uočljiv! Zato se potrudite da uvek uzimate dovoljno tečnosti.
Druga pića koja sadrže visok procenat ugljenih hidrata će usporiti apsorpciju vode i tako će odložiti hidrataciju. Zato takva pića nisu preporučljiva pre vežbanja.

 

Prema tome, ako radite vežbe visokog intenziteta, odlučite se za sportsko piće. Ako ne radite takve vežbe, a pijete sportska pića svakodnevno, možda ćete dobiti dodatne kilograme zbog njihovog sadržaja ugljenih hidrata.

 U slučaju da ne volite ukus obične vode, dodajte joj krišku limuna, pomorandže ili malo mente, i tako će ona dobiti aromu, a izbeći ćete kalorije koje se nalaze u slatkim pićima

Kako da ostanete hidrirani tokom vežbanja

  • Pijte dovoljno vode pre nego što počnete da vežbate – počnite da pijete približno dva sata pre vežbanja
  • Keep your fluids topped up during exercise
  • Nemojte zaboraviti da nadoknadite tečnost nakon vežbanja – to je važno da biste se osvežili i oporavili. Popijte jednu ili dve čaše vode svakog sata, sve dok vam boja urina ponovo ne bude svetla
Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:24:28 | NAMP2HLASPX01