Kako doći u formu ukoliko krećete od nule

Plan vežbanja
Print
Plan vežbanja

Fitnes

Aktivni

Vežbanje se ponekad čini kao prevelik izazov, pa zašto se ne bismo potrudili da budemo aktivniji kako bismo ušli u formu? To može da znači jednostavno istezanje ili šetnja po kraju. Bilo kakva aktivnost je bolja ni od kakve.

Ukoliko niste u formi, nije vam potreban trening visokog intenziteta. Iz tog razloga, jednostavno se pokrenite i bavite se fizičkim aktivnostima na bilo koji način svakoga dana.

Razmislite kada ste i koliko slobodni za određene aktivnosti

Pogledajte u svoj raspored aktivnosti i vidite kada ste slobodni za vežbanje. Mislite da nemate dva sata da odete u teretanu, presvučete se i vratite kući? Ok, polako. Možete li da nađete minut pre doručka ili dva minuta nakon posla?

Baš kao što na planinarenje ne biste krenuli brzinom pri kojoj biste se povredili, lagano krenite i sa vežbanjem. Pronađite nekoliko minuta i iskoristite ih za istezanje. Istežite se ka plafonu ili lagano spuštajte glavu i uživajte u pokretu. Tokom vremena, pokušajte da dva minuta vežbanja produžite na pet minuta.

Odgovornost

Znate da morate da vežbate. Ja znam da morate da vežbate. Ubacite ga na listu stvari koje treba da uradite i budite aktivni savakoga dana.

Ukoliko se pre doručka istežete jedan minut, pribeležite to. Ukoliko pešačite do kraja svoje ulice, pribeležite i to. Veća je verovatnoća da ćete vežbati ukoliko sebe smatrate odgovornom osobom, a nakon pet dana vežbaćete najmanje pet minuta.

Možda nećete stići do vrha, ali ćete videti da ste se pokrenuli!

 

 

Fitnes

Disanje

Moja loša fizička kondicija je bila rezultat neverovatno brzog načina života i stresa. To me je naučilo da stanem i predahnem.

Ovog trenutka, dok čitate ovo, udahnite duboko i osetite kako vam se grudi podižu. Sada lagano izdahnite. Pokušajte da izbacite sav vazduh iz pluća.

Svesno disanje nam pomaže da se bolje skoncentrišemo, te pronađite neku aktivnost i iskoristite je da se opustite i duboko udahnete. Možda odlučite da dišete duboko dok čekate da provri kafa ili dok zalivate cveće. Ja duboko udahnem kada deca izađu iz kola kada ih odvezem u škou, imam trenutak pre nego se odvezem dalje i počnem sa obavezama u drugom delu dana.

Nećete daleko stići ukoliko ne pronađete neki trenutak da duboko udahnete i procenite svoj napredak.

Odmor

Odmorite. Svi smo zauzeti i izgleda kao da nemamo ni malo vremena ali da li ste sigurni da ne možete da pronađete pauzu od pet minuta od onoga što radite? Koliko god je teško da poverujete, bićete produktivniji ukoliko se malo odmorite. Pauza tokom koje ćete prošetati po sobi s jednog na drugi kraj ili izađete napolje može da vam pomogne da povratite fokus.

Ukoliko ipak pronađete minut za šetnju, ne zaboravite da to i pribeležite. Svakim korakom ste sve bliži uspehu.

Balans

Veća je verovatnoća da ćete se svojih svakodnevnih aktivnosti pridržavati ukoliko svoje nove aktivnosti prilagodite svojim potrebama. I dalje će biti potrebno da obavljate svoje kućne poslove, družite sa ljudima i bavite svim ostalim stvarima koje čine vaš svakodnevni život. Niko ne želi da bude dosadan, te nađite svoju meru u životu. To znači da treba da vežbate više nego što ste ranije, ali ne preterujte i nemojte biti toliko aktivni da postane neizdržljivo.

Da biste stigli do vrha, potrebno je da pronađete svoj ritam.

Fitnes

Promena

Promena se neće dogoditi ukoliko je sami ne napravite. Svi možemo da želimo i nadamo se i sanjamo, ali nećemo ući u formu ukoliko ne preduzmemo prvi korak.

Morate da budete iskreni prema sebi svakoga dana. Ukoliko dan prođe, a niste bili aktivni, onda znajte da se ne bližite uspehu. Stojite u mestu ili možda čak idete unazad.

Zajednica

Koristite podršku i pomoć svojih bližnjih kako biste ušli u formu i preoblikovali svoje telo.  Vaša porodica, prijatelji i kolege mogu da vam pomognu da mere vreme dok vežbate, a možda požele da vam se priključe dok se sigurnim koracima krećete ka vrhu i uspehu. Verovatno niste jedina osoba koju poznajete da želi da uđe u formu. Recite svima šta radite, a prijatelji će vas podstaknuti. Bićete ponosni na sebe što aktivno vraćate kontrolu.

Penjanje ka vrhu je lakše ukoliko se ne mučite sami.

Posvećenost

Nijedan plan vežbanja vam neće pomoći ukoliko mu se ne posvetite . Dok ovo čitate, nadam se da ste motivisani. Iskoristite taj osećaj sada: pokrenite svoje telo na neki način, istegnite se i duboko udanite i istegnite stopala. Ukoliko ste veoma motivisani, malo se promrdajte i osmehnite!

Sada kada ste počeli, idite još nekoliko koraka do vrha planine svakoga dana. Veoma brzo pogledaćete unazad i videti koliko ste daleko dogurali.

Samantha Clayton, AFAA, ISSA – potpredsednica, Sportski učinak i fitnes, Herbalife


Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:49:32 | NAMP2HLASPX01