Kako voziti bicikl da biste došli u formu?

Print
cycling_tips

Trajanje i intenzitet

Trajanje i intenzitet treninga će odrediti na koji način sagorevate kalorije Bitna je ravnoteža ova dva faktora. Želite da vozite bicikl intenzitetom koji odgvara vašoj trenutnoj fizičkoj spremnosti, ali da malo izađete iz zone komfora. Takođe, ćete morati da znate i koliko vremenski možete da se posvetite. Ukoliko želite da ostvarite najbolje rezulatate, moraćete da slušate svoje telo i budete sami svoj trener.

Vozite lagano istim intenzitetom ukoliko ne želite previše da opterećujete svoje telo i mišiće

Ukoliko ne vežbate, savetujem vam da počnete sa laganom vožnjom umerenog intenziteta. Probajte intezitetom od oko  6-7 u trajanju od oko 45-60 minuta.

Lagana vožnja je posebno važna ukoliko ste početnik ili ste imali dugačku pauzu. Čvrsto verujem da je trening laganog ili umerenog intenziteta dobra ideja nakon duže pauze koju ste napravili. Intenzivni trening može da predstavlja šok za vaš organizam i spreči vas da nastavite dalje sa vežbanjem.

Ubrzajte kako biste sagoreli više kalorija

Povećajte nivo intenziteta tako što ćete podesiti brzinu. Što brže vozite, biće napornije i više ćete energije potrošiti. Ubrzajte do nivoa intenziteta od oko 7-8.

Kombinujte trening visokog i umerenog intenzteta

Intervalni trening na biciklu je odličan ukoliko želite da sagorite kalorije i poboljšate rad kardiovaskularnog sistema. Promena intenziteta vežbanja od visokog do umerenog i obrnuto  predstvlja pravi izazov, naročito kada nemate mnogo vremena. Kraće vreme za odmor čini trening još intenzivnijim.

Trening sa opterećenjem za izgradnju mišićne mase

Ukoliko želite da dodate opterećenje, vozite bicikl uzbrdo. Molimo ne zaboravite da uvek treba da koristite/nosite sigurnosnu biciklističku opremu kada vozite bicikl, a posebno kacigu. Ukoliko ste u prirodi, potražite uzbrdice sa velikim usponom jer će vaši mišići napornije raditi. Ukoliko vozite sobni bicikl, podešavajte otpor dok ne pronađete nivo koji vam je težak ali ipak dozvoljava da se krećete odgovarajućim tempom. Vodite računa da se ne preforsirate jer na ovaj način možete opteretiti kolena što može dovesti do neprijatnosti i povrede.Dok vozite sobni bicikl, dobra ideja je da zamislite da vozite po putu. Postavite sebi pitanje da li biste mogli da okrećete pedale uzbrdo, a da ne izgubite balans? Ukoliko je odgovor ne, smanjite otpor malo. Vožnja sobnog bicikla u zatvorenom prostoru bi trebalo da izgleda približno kao vožnja po putu ukoliko je moguće.

Vožnja bicikla za poboljšanje izdržljivosti

Ukoliko želite da povećate izdržljivost, na kraju ćete morati da vozite duže svaki put kada vozite bicikl.  Trajanje vožnje treba da odgovara vašoj trenutnoj fizičkoj spremnosti. Vožnja od devedeset minuta ili više se smatra vožnjom kojom se povećava izdržljivost, ali ukoliko ste tek počeli da vozite bicikl, za početak je u redu da vozite 30 minuta. Povećavajte daljinu i trajanje tokom vremena, i svaki put vozite napornije. Ne zaboravite da potražite medicinski savet ukoliko osetite bilo kakav bol. Kako biste svoju vožnju učinili interesantnom, primenite neki ili sve moje savete tokom vožnje.

Samantha Clayton, AFAA, ISSA – zamenica predsednika Odeljenja za sportski učinak i fitnes u Hebalife-u

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:49:24 | NAMP2HLASPX01