7 načina kako da zadržite motivaciju za vežbanje

Print
keepInShape_badminton

Mnogo puta ste čuli zašto je vežbanje korisno i znate šta je neophodno da činite, ali ponekad ćete tražiti izgovore da to izbegnete, poput „Udobno mi je na kauču“, „Gledam svoj omiljeni TV program“ ili „Napolju je hladno“.

Sve smo to već čuli, dakle kako steći (i zadržati) motivaciju da ustanete i redovno vežbate?

 1. Planirajte
  Ako imate mnogo obaveza, može vam se učiniti da nemate vremena za vežbanje svakog dana. Neka vam vežbanje bude prioritet i deo dnevnog rasporeda, a ne pitanje izbora. Isplanirajte vežbanje u vreme kada će vam najviše prijati. Naprimer, ako vam je teško da ustanete ujutru, onda nemojte planirati da vežbate u to vreme. Razmislite o vežbanju tokom pauze za ručak ili posle posla.

 2. Obucite se za vežbanje.
  Prvi i često najteži korak je da obujete patike i obučete odeću za vežbanje. Kada to uradite, sve postaje lakše. Može vas motivisati i kada kupite sebi nešto novo, kao nove patike. Kada god kupimo sebi novu odeću ili neki novi aparat, neverovatno je koliko nas to motiviše da ih „isprobamo“. Osim toga, izgledaćete i osećaćete se dobro!

 3. Važna je raznovrsnost.
  Promenite stazu kojom obično trčite, vozite bicikl, ili uđite u otvoreni bazen umesto zatvorenog. Menjajte elemente u vašem vežbanju kako bi vam uvek bilo zanimljivo. I teretana može da vam dosadi, zato ponekad izađite napolje.

 4. Neka vam vežbanje bude i prilika za druženje.
  Vežbajte sa prijateljima, zabavljajte se i motivisaćete jedni druge. Oni će vam pružiti podršku, ohrabriti vas i vežbanje će postati zabavno! Možete da krenete i na grupne časove fitnesa ili da se pridružite lokalnom sportskom timu. Ako ste takmičarskog duha, onda su za vas grupni sportovi. Druga opcija je da vežbate sa nekim ko je malo bolji od vas, tako da imate priliku da pokušate da ih sustignete.

 5. Taktika sa odvlačenjem pažnje.
  Dok vežbate, možete da slušate muziku ili da ćaskate sa prijateljima. Tako ćete možda produžiti vreme vežbanja ili ćete završiti pre nego što ste se planirali. Ako ste kod kuće, pokušajte da vežbate dok gledate TV ili za vreme reklama.

 6. Postavite sebi realne ciljeve.
  Možda nemate u planu da istrčite maraton, ali je ipak važno da imate cilj koji će vas motivisati. Budite realni! Nemojte da postavite sebi nedostižne ciljeve koje ćete teško dostići. Zapišite ih i ne zaboravite da ih povremeno pregledate, kako napredujete u vežbanju.

 7. Ne zaboravite da se nagradite.
  Možda ste istrčali kilometar više ili ste izgubili nekoliko kilograma. Nagradite sebe zato što ste ispunili lične ciljeve i ukoliko ste zadovoljni svojim rezultatima. Uzmite slobodan dan ili kupite novi par farmerki. Budite ponosni na sebe.

Neka vam uvek bude na umu kako se osećate posle vežbanja – telo vam je puno endorfina, osećate se zdravim i zadovoljni ste sobom. Sledeći put kada pomislite kako biste preskočili vežbanje, prisetite se ovoga i krenite!

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 17.5.2021. 21.20.38 | Zus2phlsb000001