Kako da se osećate i izgledate mlađe

Saveti koji će vam pomoći da starite sa stilom
Print
Lady-eating-healthy_100px

Jeste li zabrinuti zato što starite?

Slede tri opšte poznate činjenice kada je u pitanju starenje, a mi vam nudimo i savet kako da usporite proces starenja. Ne možemo da zaustavimo vreme, ali možemo da usporimo taj proces, tako što ćemo usvojiti zdrav i aktivan životni stil!

1. posledica starenja: smanjena gustina kostiju

Kako starimo, naše kosti prirodno gube na masi – ovo se naročito odnosi na žene nakon menopauze. Kosti gube kalcijum i druge minerale i to može da ih učini krtim i podložnim lomovima. Smanjena gustina kostiju može da uzrokuje i promene u držanju, kada je kičma nešto slabiji oslonac telu.

Rešenje za aktivno starenje

Vežbanje je odličan način da održite zdravu gustinu kostiju, naročito vežbanje visokog intenziteta, kao što je hodanje, trčanje ili skakanje. Ako pokrećete zglobove, manja je verovatnoća da ćete imati smanjenu pokretljivost ili osećati bol u zglobovima, koji su izazvani nedostatkom aktivnosti.

2. posledica starenja: gubitak mišićne mase

U medicinskim krugovima gubitak mišićne mase koji prati proces starenja naziva se sarkopenija, i smatra se da je izazvan različitim faktorima, uključujući promene u hormonima i nervima, kao i nepravilnu ishranu. Kako godine prolaze, snaga se gubi i mišićni tonus slabi.

Rešenje za aktivno starenje

Moguće je usporiti gubitak mišićne mase tako što ćete u vaš program fitnesa uvrstiti vežbe sa tegovima i vežbe sa otporom. Dizanje tegova i vežbe sa otporom pomoći će vam da ojačate mišiće i zadržite snagu tokom starenja.

3. posledica starenja: hormonalne promene

Hormonalne promene su uobičajene i kod muškaraca i kod žena; može da ih prati i povećanje telesne težine, naročito u srednjem delu.

Rešenje za aktivno starenje

Hormonalne promene mogu da budu veoma stresne i zato je važno pronaći ravnotežu u životu i baviti se aktivnostima koje oslobađaju od stresa. U tome vam mogu pomoći joga, meditacija ili neka nova aktivnost.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je direktor obuke za fitnes u Herbalife-u

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 17.5.2021. 21.18.09 | Zus2phlsg000001