Lepota koja ne prolazi: kako da uvek izgledate odlično

Print
Ageless beauty: how to look your best at every age

Koža se vremenom menja, a to znači da i nega kože treba da bude odgovarajuća. Evo nekoliko saveta kako da izgledate lepo bez obzira na godine.

Nega kože u dvadesetim:

Ukoliko već niste stekli određene navike u nezi lepote, sada je vreme da to učinite! Važno je da rano počnete sa pravilnom negom kože, da biste u narednim godinama imali negovan izgled.

Možda ste već uočili promene na koži sada kada su tinejdžerske godine iza vas, i vaši hormoni se menjaju. Vaša koža će i dalje prolaziti kroz razne faze u ovom periodu, tako da je važno da odredite koji tip kože imate i da na osnovu toga odaberete proizvode za negu i odgovarajući pristup.

I promene u navikama mogu da imaju pozitivan uticaj. Neprospavane noći i previše vremena na suncu uticaće na izgled vaše kože. Počnite da koristite kremu sa zaštitnim faktorom, i koža će tako zadržati elastičnost i mekoću. Znamo da je teško odoleti izlascima koji traju do kasnih sati, ali ipak pokušajte da budete umereni kako biste tokom dana izgledali što lepše.

Nega kože u tridesetim:

Moguće je da ćete početi da primećujete znakove starenja na koži. Koža polako gubi kolagen i elastin i verovatno ćete uočiti prve sitne bore. U tome vam mogu pomoći dodatni proizvodi za negu koji hidriraju kožu.

Primetićete i promene na koži u predelu oko očiju, kojoj takođe treba da posvećujete pažnju u ovoj deceniji.

Evo jednog jednostavnog načina da izbegnete nastajanje bora smejalica. Nosite velike sunčane naočare! Najbolje je da budu što veće. Ako se odlučite za naočare sa zaštitom od UVA i UVB lice će vam biti većim delom pokriveno i zaštićeno od štetnog delovanja sunčevih zraka. Dobra strana naočara je i što ćete se manje mrštiti. Namršteno lice ne izgleda lepo, zato nosite naočare kada ste napolju ili u kolima, i moguće je da ćete odložiti nastajanje bora oko očiju.

Nega kože u četrdesetim:

Ono na šta se žene najčešće žale kada je koža u pitanju u ovom periodu je neujednačena boja kože. To je možda zato što ste mnogo vremena provele na suncu, koje je ostavilo tragove na koži (zato uvek koristite kremu sa zaštitnim faktorom!). Moguće je i da su ovakve promene, koje se nazivaju melazma, nastale u trudnoći (nazivaju se još i maska trudnoće).

Kao posledica drugih hormonalnih promena u ovoj deceniji i eventualnog početka menopauze, koža polako gubi mladalački izgled. Preporučljivo je da posetite dermatologa koji će vas posavetovati i odrediti tretman za vašu kožu, kako biste i dalje izgledali i osećali se dobro.

Mnoge žene u četrdesetim su već stekle određene navike u nezi kože, pa je potrebno naviknuti se na promene koje su možda neophodne da bi nega bila efikasnija. Na sreću, svaka mala promena će biti od koristi, tako da se možete lako prilagoditi i opet ćete imati kontrolu.

Nega kože u pedesetim – i kasnije:

Ključ za negu kože u ovom periodu je hidratacija. Do sada je koža već delimično izgubila elastičnost i počela da se opušta. Mada ne možete da zaustavite vreme, ono što možete je da redovno  hidrirate kožu (i da i sami uzimate dovoljno tečnosti)!

Razmislite i o tome kakvu kozmetiku koristite. Ukoliko se već dugi niz godina šminkate na isti način, sada je vreme da izmenite stil. Mnoge žene će se požaliti da im oči sada izgledaju manje, zato prilagodite šminku za oči. Maskara je uvek korisna, ali možda sada možete da crnu maskaru zamenite svetlo smeđom i da šminka za oči bude diskretnija. Uvek sam i za upotrebu uvijača za trepavice, jer oni mnogo doprinose lepoti!

Ne možemo da zaustavimo starenje, ali možemo da starimo tako da zadržimo lepotu. Kada bi postojao izvor mladosti, sigurno bi podrazumevao pozitivan stav. Ako se osećate lepim, to će se i odraziti na vaš izgled, bez obzira na godine!

Napisala Jacquie Carter, stručnjak za lepotu. Jacquie je direktor Nege spolja u Herbalife-u.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:28:24 | NAMP2HLASPX01