6 mitova o kremama za sunčanje – i činjenice

Print
6-Sunscreen-Myths

Mit o kremama za sunčanje broj 1: Ljudi tamnije puti ne moraju da koriste kremu za sunčanje

Bez obzira na to da li je vaša koža tamnije ili svetlije puti, krema za sunčanje je važna. Svačija koža ima potencijal da izgori, prerano stari i razvije rak ukoliko se ne zaštiti. Ne poverujte ni na sekund da ukoliko imate tamnu put možete da izbegnete kremu za sunčanje. Svako, bez obzira na boju kože, treba redovno da koristi kremu za sunčanje.

Mit o kremama za sunčanje broj 2: Nije potrebno naneti kremu za sunčanje ukoliko se nalazi u šminki

Ranije sam se baš radovala kada je moja šminka sadržala kremu za sunčanje, misleći da sam zaštićena. Ovo je bio lažan osećaj sigurnosti. Nažalost, ono što sam saznala je bilo suprotno. Tečni puderi, rumenila, bronzeri svi sada sadrže zaštitni faktor ali to nije dovoljno. Šminka sa zaštitnim faktorom se uglavnom nanosi nejednako. Pomislite na rumenilo u prahu ili malu količinu tečnog pudera koji često nanosimo. To jednostavno nije dovoljno za dobru zaštitu. Dok je to lepa prednost za one delove koji se pokrivaju u većoj meri, važno je da udvostručimo zaštitu i koristimo kremu za sunčanje. Izaberite dnevnu hidrantnu kremu za zaštitnim faktorom SPF.30. Koža će biti dodatno hidrirana i zaštićena jednim jednostavnim korakom.

Mit o kremama za sunčanje broj 3: Ukoliko na vašoj kremi piše da je vodootporna, nije potrebno da je ponovo nanosite

Morate da je nanosite najmanje svaka 2 sata, čak i češće ukoliko plivate ili se znojite. Lako se zaboravi ukoliko se zabavljate na plaži ili bazenu. Svoju kremu za sunčanje držite na vidljivom mestu, Ukoliko ne možete, podesite podsetnik u telefonu ili drugom mobilnom uređaju kako biste se podstakli. Ukoliko ste kao ja, krema za sunčanje može da bude negde u torbi za plažu ali moj telefon mi je uvek u vidokrugu.

Mit o kremama za sunčanje broj 4: Kreme za sunčanje su namenjene samo za određene delove tela, ne svuda

Ukoliko je vaša koža izložena suncu, potrebna vam je krema za sunčanje. U to spadaju vaša stopala, uši, ruke, noge, vrat…Ukoliko je deo tela izložen, potrebna mu je krema za zaštitu. Uvek najviše brinem o koži lica jer ne želim sitne linije i bore. Ali nakon detaljnog pregleda tela, trgnula sam se. Koža na mojim ramenima ima tamne mrljice, kao i na dekolteu. Čak mi je i koža na nogama oštećena jer sam u mladosti izbegavala kremu za sunčanje jer sam želela lep ten. Opsednula sam se kožom na rukama i zato sada držim kremu za sunčanje u kolima.  Ukoliko se koža vidi, potrebna je krema za sunčanje!

Mit o kremama za sunčanje broj 5: Kreme za sunčanje odraslih ne štite  kao kreme za decu

Kreme za sunčanje sadrže iste aktivne sastojke, bilo da su za decu ili odrasle. Ukoliko posmatrate dva proizvoda sa istim zaštitnim faktorom, za decu ili odrasle, zaštita može da se poredi. Postoje različite formulacije, međutim,  mnoge kreme za sunčanje za decu sadrže blaže formule koje su napravljene za osetljivu kožu. One mogu da budu bez mirisa i dodatih parabena. Mnogi proizvodi za decu su napravljeni da ne izazivaju suze kako bi izbegli peckanje očiju.

Mit o kremama za sunčanje broj 6: Bočica od prošle godine je OK za upotrebu ove godine

Ukoliko imate bočicu od prošle godine koju niste potrošili, učinite sebi uslugu i bacite je. Pre svega, ukoliko kremu za sunčanje koristite svakoga dana, neće vam ništa ostati. Dobar savet je da kremu za sunčanje ne koristite kao sezonski proizvod,. Shvatite koliko je njen značaj cele godine. Uvek proverite rok trajanja na bočici. Datum se nalazi na nalepnici ili je utisnut. Ništa ne traje zauvek i krema za sunčanje gubi delotvornost vremenom. Obratite pažnju na rok trajanja i osigurajte da trošite na nešto što će zaštiti vašu kožu.


Napisala stručnjak za lepotu, Jacquie Carter.

Jacquie je direktorka Odeljenja za spoljašnju lepotu u Herbalife-u.
Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:07:25 | NAMP2HLASPX01