Super hrana

Print
superfoods

Kada neko spomene super hranu, ja uvek pomislim na super heroje. Ovim nazivom se označava hrana koja je bogatija hranljivim materijama od uobičajene hrane. Ali ne postoji kategorija super hrana. To je jednostavno naziv koji se koristi da bi se istakla pozitivna svojstva hrane koja je nutritivno bogata.*

Nutritivno bogata hrana je uglavnom biljnog porekla. Ova hrana sadrži mnoštvo vitamina, minerala i vlakana, kao i fitonutrijenata, kao što su polifenoli u maslinovom ulju koji doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Ukoliko  je vaša ishrana bogata hranom biljnog porekla, onda možemo da kažemo da vi već konzumirate hranu koja se naziva super hrana —iako nije egzotična kao mango ili kakao.

Većina listi sa namirnicama koje se smatraju najboljom super hranom su slične. Hrana biljnog porekla kao što su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi se nalaze skoro na svakoj listi. Masna riba se često nalazi na ovom spisku. Izgleda da se samo iz godine u godinu skreće pažnja na neku naročitu namrinicu koja se naziva super hranom. Ove godine, kako se navodi, je kelj, a sledeće možda kinoa.

Trendovi u ishrani se ni po čemu ne razlikuju od drugih trendova. Izgleda da smo uvek u potrazi za nečim novim i neobičnim. A verovatno kada je reč o super hrani, mi u stvari želimo hranu koja je možda još ‘bolja’ od one koja je bila aktuelna pre nje.

Zdrava hrana je super hrana

Smatram da ne treba da se fokusiramo samo na jednu vrstu namirnica koje nazivamo super hranom ili njihova pozitivna svojstva. Veoma je važno konzumirati različite vrste super hrane koje takođe imaju druga pozitivna svojstva. Većina namirnica biljnog porekla su dobre same po sebi: bogate su vitaminima, mineralima, kao i fitonutrijentima.

Sa toliko puno potencijalno korisnih jedinjenja koja se nalaze u hrani biljnog porekla, možda nikada nećemo saznati na koji način svako od tih jedinjenja pozitivno utiče na naše zdravlje.

Iz tog razloga, kada se kliničkim ispitivanjem dokaže da hrana ima korisna svojstva koja pozitivno utiču na zdravlje, ona se može nazvati super hranom.  Stoga često isključujemo druge vrsta voća, koja isto tako imaju korisna svojstva za zdravlje. Drugim  rečima,  ukoliko neku hranu favorizujemo jer je “super,” nećemo unositi drugu hranu koja je isto tako “super”—ali na drugačiji način.

Pre mnogo godina sam imala klijenta koji se hranio na ovaj način. Prihvatao je svaki novi trend u ishrani super hranom. Vodio je računa da je svaki dan konzumira u količinama u kojima se prema ispitivanjima najbolje postiže pozitivni efekat.

U tom trenutku, ovsena kaša,borovnice, spanać i bademi su bili hrana koja je bila popularna kao super hrana. On je snažno verovao u moć ove hrane da nije hteo nikakvu drugu zamenu za nju. Ali istina je da je mogao da koristi druge žitarice od celog zrna, voće, zeleno lisnato povrće i orašaste plodove i isto se zdravo hrani.

Puno hrane biljnog porekla, znači puno super hrane

Kelj je bez sumnje bogat nutrijentima, ali isto tako je bogato i repasto povrće, zatim zeleno lisnato povrće i običan spanać. Sladak krompir je odličan. Ali i drugo povrće poput šargarepe, bundeve ili tikve ima takođe svoja korisna svojstva.

Trendovi u ishrani su korisni jer se upoznajemo sa novom hranom koju ranije nismo probali. Iz tog razloga, ukoliko prihvatite najnoviji trend kada je reč o super hrani, radije je dodajte u ishranu koju već imate, nego da isključite svu drugu hranu.

*Vitamini i minerali poput bakra, mangana, riboflavina, selena, vitamina C, vitamin E i cinka doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Susan Bowerman je viša direktorka Odeljenja za obuku o ishrani u Herbalife-u. Susan je ovlašćena dijetetičarka i sertifikovana specijalistkinja za sportsku ishranu.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:47:53 | NAMP2HLASPX01