Mali saveti o planiranju obroka

Print
quick_tips

Čuvajte zbirku brzih i zdravih recepata koje uvek možete da iskoristite. Recept za jedostavan i hranljiv obrok je lako naći u kuvaru, časopisima ili interrnetu. Kada imate puno recepata, možete ih koristiti nekoliko nedelja i smenjivati tako da priprema tih obroka neće preći u naviku.

Zdravu hranu uvek držite pri ruci. Povrće, voće i morsku hranu držite u frižideru, a u ostavi držite hranu kao što su žitarice od celog zrna, konzervirani pasulj, tunjevina i paradajz, pileći bujon ili bujon od povrća, začini i bilje. Kada su vam ovakve namirnice pri ruci, lako ćete spremiti zdravu čorbu ili neki drugi specijalitet sa pastom koji može brzo da se spremi.

Koristite polupripremljene proizvode kojim ćete uštedeti vreme.
 Smrznuto povrće možete zameniti svežim, a prethodno oprane salate ili iseckano povrće zaista mogu da uštede vreme pripreme. Gotova piletina ili neko drugo meso iz prodavnice vam zaista mogu uštedeti vreme.

Jedna priprema namirnica za dva kuvanja.
 Ukoliko je u receptu potrebno pola seckanog crnog luka ili paprike babure — isecite sve i sačuvajte za sledeće kuvanje. Dok dinstate ćuretinu za sos za špagete, zašto ne biste izdinstali sve za takos ili punjene paprike za sutra. Skuvajte veću količinu integralnog pirinča ili kinoe i zamrznite za sledeći obrok. Žitarice ne gube vlažnost i možete ih podgrejati u mikrotalasnoj. 

Obroci koji se pripremaju u jednoj posudi
uglavnom sadrže proteine, povrće i skrobne namirnice. Ovi obroci su zdravi, izbalansirani i imaćete manje posuda za pranje. Ukoliko ste dovoljno organizovani da pripremate obroke za nekoliko dana, sebi ćete zaista olakšati. Kada odaberete recept, napravite listu namirnica za kupovinu za tu nedelju. Kada ste pripremili meni, i imate namirnice pri ruci, praktično ste pobedili bitku oko planiranja obroka.

Susan Bowerman je direktorka Obuke o ishrani u Herbalife-u. Susan je ovlašćena dijetetičarka i sertifikovani specijalista za sportsku ishranu.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:58:00 | NAMP2HLASPX01