Omega 3 i Omega 6

Print
Omega3-oily-fish-heart-healthl

Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

Nazivi „omega-3“ i „omega-6“ odnose se na hemijsku strukturu masnih kiselina, i postoji nekoliko omega-3 i omega-6 masnih kiselina u našoj ishrani. U svakoj grupi postoje „esencijalne“ masne kiseline, koje su nam neophodne, pošto naše telo ne proizvodi dovoljno takvih kiselina. U malim količinama i odgovarajućem omjeru, esencijalne masne kiseline potpomažu rast, vid i moždane funkcije.

Problem nastaje kada ishrana nije izbalansirana – ili unosimo isuviše omega-6 masti ili ne unosimo dovoljno omega-3, a to se onda odražava na naše zdravlje. To nije uvek bio slučaj. Naši preci su u ishrani imali odgovarajuću količinu ovih masnih kiselina, jer su jeli biljnu hranu poput povrća, voća, orašastih plodova i semenki.

Međutim, u poslednjih 150 godina, naša ishrana se toliko promenila, da sada jedemo 15 puta više omega-6 masnih kiselina nego omega-3, i onda tu nema idealne ravnoteže. Najveći razlog za to je što koristimo mnogo ulja od žitarica, posebno kukuruzno ulje, koje je jedan od najvećih izvora omega-6 masnih kiselina. Omega-6 se nalazi svuda, od pržene hrane, do peciva, preliva za salatu i slatkiša. Istovremeno, ne uzimamo dovoljno omega-3 kiselina, naročito iz ribe, ali i iz povrća i orašastih plodova.

Jednostavno smanjite ukupnu količinu masne hrane i ovaj odnos će se promeniti, pošto ovakva hrana uglavnom sadrži omega-6 masne kiseline. Zatim uvedite što je moguće više ribe u svoju ishranu. Ako nemate mogućnost da jedete ribu nekoliko puta nedeljno, razmislite o tome da počnete da uzimate riblje ulje.

Povrće i voće ima prirodni balans masnih kiselina, pa nastojte da bude deo svakog obroka. Masne kiseline iz voća se nalaze većinom u koštici, tako da je voće sa jestivim košticama, poput bobica i kivija, odličan izvor ovih zdravih masti. Pojedite za užinu orahe ili semenke. To je odlična zamena za čips ili krekere, koji su verovatno puni manje korisnih omega-6 kiselina.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:57:09 | NAMP2HLASPX01