Kako se hraniti zdravije kombinovanjem namirnica u ishrani

Print
HowtoGetBetterNutritionWithFoodPairing

 

  • Raznobojno povrće i malo ulja

Mnogo voća i povrća sadrži jedinjenja koja se nazivaju karotenoidi. Ovo su prirodni pigmenti koji namirnicama poput paradajza, šargarepe i spanaća daju prelepu boju––posebno  likopen, beta-karoten i lutein. Ova važna jedinjenja su rastvorljiva u mastima, što znači da kada povrće konzumirate  sa malo ulja, organizam je u mogućnosti da uzme više karotenoida. Iz tog razloga, ukoliko malo zdravog ulja od avokada ili maslinovog ulje dodate u salatu, organizam će uzeti karotenoide koji se nalaze u zelenoj salati, šargarepi i paradajzu.

  • Vitamin C sa povrćem i žitaricama koje sadrže gvožđe

Gvožđe postoji u dva oblika u namirnicama. Oblik koji se naziva ‘hem’ gvožđe se nalazi u ribi, mesu i živinskom mesu i  organizam ga lakše apsorbuje od takozvanog ‘nehem’ gvožđa koje se nalazi u  pojedinim vrstama povrća i žitaricama. Kada vitamin C uzimate sa namirnicama koje predstavljaju izvor nehem gvožđa, organizam će lakše apsorbovati gvožđe. Iz tog razloga, paradajz u čiliju će pomoći apsorbciju gvožđa iz pasulja. Jagode pomažu unos gvožđa iz žitarica. Gvožđe u spanaću se bolje apsorbuje ukoliko dodate pomorandžu ili grejp u salatu od spanaća.

  • Riba i zeleno lisnato povrće

Mleko obogaćeno vitaminom D doprinosi normalnoj apsorbciji kalcijuma iz mleka. Ali postoji još jedan odličan način kombinovanja ova dva nutrijenta: riba i povrće. Masna riba poput lososa i skuše sadrži vitamin D, a zeleno lisnato povrće poput rotkvica, slačice i kelja sadrži kalcijum. Kombinovanjem ove dve vrste namirnica organizam dobija kalcijum  iz povrća.

 

Susan Bowerman je viša direktorka Obuke o ishrani u Herbalife-u. Susan je ovlašćena dijetetičarka i sertifikovana specijalistkinja za sportsku ishranu.

 

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:51:30 | NAMP2HLASPX01