Koliko proteina vam je potrebno?

Print
How much protein is right for you?

Koliko proteina je neophodno da unesete svakog dana zavisi od mnogo faktora, od telesne težine, ali i od mišićne mase – bez obzira da li ste muškarac ili žena.

Potrebe za kalorijama su individualne, pa je isto i sa proteinima. Svi smo drugačije građeni, i imamo različit telesni sastav, otud variranje i u količini proteina koja nam je potrebna. Naravno da čovek koji radi građevinske poslove i težak je 100kg, a pri tom se bavi i bodibildingom, nema iste potrebe za proteinima kao muškarac sa telesnom težinom od 68kg, koji je zaposlen u banci i čitav dan provede sedeći, a uveče leškari na kauču.

Budući da su proteini važni za održavanje nemasnog tkiva, dakle svakog tkiva u telu ne uključujući masne naslage, preporučena količina proteina koju ćete dnevno pojesti delom će zavisiti i od toga koliki je procenat nemasnog tkiva u vašem organizmu. Idealno bi bilo da uradite analizu telesnog sastava (postoje i neke kućne vage koje imaju tu opciju), i tako ćete saznati i taj podatak. Tada je lako odrediti potrebnu količinu proteina, koja iznosi 1-2 grama proteina na svakih pola kilograma nemasnog tkiva (ili 2-3 grama proteina po kilogramu nemasnog tkiva).

Čak i ako nemate vagu kojom možete da uradite analizu telesnog sastava, možete da procenite potrebu za proteinima na osnovu vaše telesne težine. To nije savršen metod jer ne možete tačno da znate koliko imate mišićne mase, ali makar se uzima u obzir razlika u građi.

Evo kako možete da izračunate koliko proteina vam je potrebno:

  • Težina u funtama: Pomnožite vašu telesnu težinu sa 0.7
  • Kilogrami: Pomnožite težinu sa 1.5

Broj koji ćete dobiti predstavlja ciljnu količinu proteina, u gramima, koju svakodnevno treba da pojedete.

Prema tome, žena koja ima 64kg bi svakog dana trebala da unese 100gr proteina, dok je muškarcu koji ima težinu od 110kg potrebno najmanje 150 grama proteina dnevno.

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je konsultant u Herbalife-u

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 1:41:42 | NAMP2HLASPX01