Pripremite se za leto pravilnom ishranom

Budite spremni za plažu hraneći se zdravo.
Print
Lady-on-beach_100px-100px

Nekoliko jednostavnih izmena u vašoj ishrani i izgledaćete i osećati se odlično tokom leta.

Rešenje je u sledećem: najbezbedniji i mogući cilj koji možete da postavite sebi u smanjenju telesne težine je pola kilograma do jednog kilograma nedeljno. Da biste nedeljno izgubili pola kilograma, neophodno je da smanjite svakodnevni unos kalorija za 500. Pola kilograma masnih naslaga sadrži 3500 kalorija. Prema tome, ako svakog dana potrošite 500 uskladištenih kalorija, na kraju nedelje ćete izgubiti tih pola kilograma naslaga. Osobe sa većom telesnom težinom mogu da dodatno umanje količinu kalorija, tako da dnevno unesu 750 do 1000 kalorija manje, i time brže izgube na težini.

Da li ste spremni?

  • Najbolji način da smanjite broj kalorija je kombinacija dijete i vežbanja. Postoje opravdani razlozi zašto da primenite oboje. Naime, kod osoba koje inače nemaju potrebu za velikom količinom kalorija, neće možda biti izvodljivo da se dnevna količina umanji za 500 kalorija, a da to ne bude previše (1200 ukupno unetih kalorija dnevno je minimum). Ako unosite nedovoljnu količinu kalorija, moguće je da će vam nedostajati i hranljive materije – i da nećete imati dovoljno energije za vežbanje. Kada odaberete pristup koji podrazumeva samo vežbanje, imajte na umu da je potrebno mnogo aktivnosti za sagorevanje 500 kalorija – recimo sat vremena neprestanog plivanja.
  • Nastojte da hrana koju jedete bude puna hranljivih materija, što ne znači i da mora da bude kalorična. Na vrhu liste je povrće, a zatim hrana koja sadrži proteine, a nije masna (riba i ostrige, živinsko meso, belance, obrani mlečni proizvodi, proteinski prašak), voće i integralne žitarice.
  • Prvih nedelju, dve jedite manje integralnih žitarica nego obično, da biste uspešno započeli dijetu. Nemojte ih potpuno izbaciti iz ishrane, samo se ograničite na jednu ili dve porcije dnevno, i time ćete uštedeti kalorije. Dokle god jedete dovoljno povrća i voća, unosićete dovoljno ugljenih hidrata koji će vam poslužiti kao gorivo za vežbanje.
  • Najvažnije je kontrolisati količinu kalorija, ali to nije uvek lako. U takvim slučajevima od velike pomoći su zamene za obroke – tada ne moramo više da nagađamo, već tačno znamo koliko kalorija je u njima. Popijte proteinski šejk sa mlekom i voćem dva puta dnevno, kao zamenu za dva obroka, a treći obrok neka se sastoji od povrća i proteina.   
  • Neka vam užina bude skromna, ali bogata proteinima (proteinski štapić ili mala čaša jogurta), i tako ćete s većom sigurnošću moći da prebrojite dnevnu količinu kalorija.

Napisala Susan Bowerman, nutricionista i registrovani dijetetičar u Herbalife-u.

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:51:34 | NAMP2HLASPX01