7 saveta kako da poboljšate svoje navike u ishrani

Print

 

Postavite izvodljive ciljeve

Budite jasni. “Želim da  steknem kondiciju i budem fit” ili “Hraniću se bolje” su nejasni ciljevi. Umesto toga, postavite cilj “Hodaću 30 minuta dnevno” ili “Nosiću ručak dva puta nedeljno sa sobom.”

Najpre krenite sa najlakšim promenama

Kada jednom napravite male promene i osetite se uspešno jer ste ostvarili cilj, imaćete još više energije i volje da napravite još neke veće promene i suočite se sa više izazova.  Dok male promene koje ste napravili polako počinju da budu vaša navika i deo svakodnevnog života, pravićete ih još više, što će doprineti vašem zdravlju.

Ne živite misleći  da ćete se ovih navika pridržavati  ‘zauvek’

Probajte da izdržite do kraja vikenda bez preterivanja, ili radite stvari svakoga dana jednu po jednu stvar, ne mislite unapred – ili čak pripremajte obroke jedan po jedan ukoliko morate.

Vodite dnevnik tako da znate koliko ste napredovali

Ukoliko pokušavate da povećate svoju fizičku aktivnost, vodite dnevnik koliko ste minuta ili kilometara prešli. Ukoliko pokušavate da smanjite unos slatkiša, postavite ograničenje za nedelju dana i vodite dnevnik. A zbog svakog malog uspeha budite srećni i ponosni na sebe.

Pokušajte da predvidite šta bi moglo da vas sprečava u ostarivanju ciljeva i napravite plan u skladu sa tim

Ukoliko mislite da bi na zabavi mogli da pokvarite svoj plan ishrane i navike, užinajte pre odlaska na zabavu i unapred odlučite koliko ćete pića popiti. Ukoliko znate da ćete ujutru radije spavati, nego ustati da vežbate, podesite alarm.

Usavršite veštinu da sebi ometete pažnju kada vam se nešto prijede

Kada osetite potrebu da pojedete nešto što ne treba, recite sebi da ćete pričekati 15 minuta pre nego se prepustite. Verovatno ćete se zauzeti radeći nešto drugo i zaboraviti na to.

Obraćajte pažnju šta podstiče vaše loše navike

Ukoliko vas automat sa slatkišima i napicima na poslu iskušava svaki put kada pored njega prođete, idite drugim putem tako da ga izbegnete i ne nosite novac sa sobom. Da biste izbegli noćno prejedanje, idite u kupatilo da perete zube umesto u kuhinju da opustošite frižider.


 

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 3:08:15 | NAMP2HLASPX01