3 obroka ili 5 obroka?

Print
3 meals or 5?

3 obroka dnevno ili 5 obroka dnevno – da li to ima nekog uticaja?
Određeni broj ljudi izbegava užinu i po svaku cenu se drže tri obroka dnevno. Grickanje je, po njihovom mišljenju, samo loša navika kojom se dobijaju dodatni kilogrami. Drugi neguju suprotno mišljenje da manjim, učestalim obrocima možemo da kontrolišemo glad, te da je zato bolje da jedemo pet puta dnevno.

Koja od ove dve strategije je bolja? Istraživanja još nisu dovela do definitivnog odgovora, i smatra se da je rešenje dileme da li jesti tri puta dnevno ili pet i pitanja šta je od to dvoje zdravije ... u tome koliko energije ćemo time uneti. Drugim rečima, ako želite da smršate, najvažnije je voditi računa o količini unetih kalorija. Užina sama po sebi nije loša navika, osim ako time količina unetih kalorija  ne prelazi dozvoljenu granicu.

Kada pogledamo šta za većinu predstavlja užina, to su grickalice – masna, slana hrana poput čipsa, ili veoma slatka, kao keks i ostali slatkiši. Jasno je zašto bi njihov pristup u regulisanju telesne težine podrazumevao izbegavanje grickalica.

Zato možemo da napravimo zdraviji izbor užine, i to je jedan od razloga da podržimo uvođenje obroka koji su manji količinski, ali učestali. Razlozi za to su praktični – što češće jedete, imate veću mogućnost da unesete dovoljno hranljivih materija. Užina može da bude prilika da pojedete više zdravog voća i povrća, ili možda jogurt pun kalcijuma, ili dodatne proteine.

Napisala Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan je konsultant u Herbalife-u

Herbalife je član SELDIA (Evropske organizacije direktne prodaje) i potpisnik Etičkog kodeksa.
sr-RS | 22.1.2019 2:49:58 | NAMP2HLASPX01